Abby si Erin gemenele siameze separate prin interventie medicala

Abby si Erin gemenele siameze separate prin interventie medicala

Pentru prima data de la venirea lor pe lume, gemenele siameze Abby si Erin Delaney pot dormi in paturi separate.

In varsta de 10 luni, gemenele siameze din Carolina de Nord s-au nascut conectate la cap, o conditie medicala extrem de rara.

Dupa cateva luni de planificari si pregatiri, saptamana trecuta la Spitalul de Copii din Philadelphia, sud-estul Pennsylvaniei, gemenele siameze au suferit o interventie chirurgicala de separare care a durat de 11 ore, potrivit spitalului.

“Separarea gemenelor conjucte este o operatie foarte complexa, urmata de o recuperare lunga si complicata, dar speram la un rezultat pozitiv”, a declarat Jesse Taylor, chirurgul plastician care a condus operatia impreuna cu neurochirurgul Gregory Heuer. Erin și Abby se recupereaza acum in unitatea noastra de ingrijire intensiva pediatrica, sub supravegherea stricta a echipei noastre de experti”.

Potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland, la gemenii identici un embrion se imparte in doua inca de la inceputul unei sarcini, dar in cazul gemenilor conjucti, embrionul nu se separa complet, acestia ramanand conectati.

Cazurile de gemenii conjucti sunt mai rare si apar o data la aproximativ 200.000 de nasteri. Gemenii craniopagi, adica care sunt uniti in zona craniului, sunt cea mai rara forma, reprezentand aproximativ 2% din gemenii conjucti, potrivit centrului medical.

Severitatea afectiunii depinde de modul si locul in care sunt conectati gemenii conjucti. Potrivit opiniei expertilor, majoritatea gemenilor craniopagi nu supravietuiesc.

Riley si Heather Delaney, parintii gemenelor siameze Abby si Erin, au aflat ca fetele lor sunt conjucte la inceputul anului trecut, cand Heather avea aproximativ 11 saptamani de sarcina.

Desi era prea devreme ca sa se stie daca gemenele ar putea fi separate, Heather Delaney a inceput sa calatoreasca din Carolina de Nord in Pennsylvania pentru ingrijirea prenatala.

In cele din urma, s-a mutat intr-o unitate spitaliceasca din Philadelphia pentru mamele care transporta copii cu conditii congenitale complexe.

Gemenele siameze la plimbare

La 24 iulie 2016, Abby si Erin s-au nascut prin cezariana cu 10 saptamani mai devreme de termen, fiecare cantarind aproximativ 900 de grame.

Doctorii au lucrat la un plan cuprinzator pentru a incerca se le desparta pe gemenele siameze.

Alan R. Cohen, seful sectiei de Neurochirurgie pediatrica de la spitalul Johns Hopkins, a declarat ca nu poate comenta in mod special cazul Delaneys, dar ca separarea gemenelor craniopage poate fi o operatie cu risc ridicat. Interventiile chirurgicale se fac la centre medicale majore in care echipe de neurochirurgi, chirurgi plasticieni, anesteziologi si medici de ingrijire critica petrec luni studiind scanarea creierului pacientilor si adesea modele 3D pentru a incerca sa gaseasca cea mai sigura cale de a face deconectarea .

“In functie de locul in care sunt unite capetele si cat de mult sunt imbinate, acestea determina complexitatea operatiei”, a spus Cohen.

Acesta a mai adaugat ca “cea mai temuta complicatie a interventiei chirurgicale este aceea de a gestiona vasele de sange impartite, in special venele care duc la creier, pentru ca de obicei unul din gemeni primeste venele bune iar cealalt nu.

Exista, de asemenea, consideratii etice cu chirurgia de separare, a spus Cohen. El a spus ca gemenii nu pot supravietui interventiei, sau cateodata unul supravietuieste, iar celalalt nu sau este in stare neurologica slaba.

Potrivit lui Alan R. Cohen, “succesul” inseamna ca doctorii chirurgi sunt capabili sa separe gemenii, dar in ceea ce priveste prognosticul pe termen lung, de obicei este un drum lung inaintea familiei si a echipei medicale care le ingrijeste.

Reprezentantii Spitalului de Copii din Philadelphia au declarat ca aproximativ 30 de medici, asistente medicale si alti membrii ai personalului medical au lucrat timp de 11 ore pentru a separa gemenii.

In cadrul spitalului au mai fost separate 22 de perechi de gemeni conjucti in ultimii 60 de ani, dar niciodata o pereche de gemeni craniopagi, cazul Delaney fiind o premiera pentru spital.

Operatia a fost orchestrata cu meticulozitate, echipamentul chirurgical a fost codat in culori cu banda verde si violet, cate o culoare pentru fiecare pacient. Echipa medicala a lucrat in prima faza pe un singur corp. Odata ce fetele au fost separate, echipa s-a impartit si ea in doua jumatati, una pentru fiecare fata. Astfel au terminat portiunea de reconstructie a operatiei.

Spitalul a mai adaugat ca gemenele siameze vor mai avea probabil interventii chirurgicale suplimentare, dar ca intentioneaza sa le trimita acasa anul acesta.

 

Sursa: sciencealert.com