pancarta cu informatii

Ce trebuie sa stii despre cresele de stat

Fiecare parinte s-a gandit la un moment dat ca va sosi clipa cand va fi nevoit sa se desparta de puiul sau pentru a merge la lucru, si de aici marea preocupare pentru persoana sau persoanele in grija carora sa fie lasat acesta.

Am ales inscrierea la cresa in defavoarea bonei, pentru ca la cresa copilul interactioneaza cu cei de varsta lui si pentru puterea exemplului. Daca si copilul tau pana la varsta de 2 ani a refuzat sa se stea pe olita, cu siguranta in colectivitate i se va parea distractiv sa o faca.

Iata mai jos cateva informatii care ti-ar putea fi de folos atunci cand optezi pentru o cresa de stat:

 1. Inscrierea

Dat fiind numarul limitat de locuri din cresele de stat, inscrierile se pot face chiar si cu 6 luni inainte de inceperea anului scolar.

Cu alte cuvinte, daca anul scolar 2017-2018 incepe in luna septembrie, trebuie sa incepi sa pregatesti dosarul de inscriere pt cresa de stat in proximitatea careia locuiesti inca de la inceputul anului calendaristic.

Apoi trebuie sa urmaresti avizierul cresei iar in momentul in care se da startul la inscrierilor (fie Martie, fie Aprilie ori Mai), sa ai deja dosarul pregatit.

Pe principiul primul venit, primul servit, locurile se ocupa in ordinea depunerii dosarului si in limita locurilor disponibile.

 1. Programul si organizarea

Atat la cresele de stat, cat si la cresele particulare parintele poate opta pentru un program scurt de 4-5 ore, un program lung de 8-9 ore si un program prelungit de peste 8-9 ore.

Cu cateva luni inainte de inceperea anului scolar, parintele ar putea sa se comporte ca si cand ar fi inceput lucru: sa-si trezeasca copilul pentru a lua micul dejun, sa-l puna pe olita si sa-l culce la pranz dupa programul afisat la avizierul cresei.

Cresele de stat au urmatoarea modalitate de organizare:

 • grupa mica: copii pana la 1 an
 • grupa mijlocie: copii de 1-2 ani
 • grupa mare: copii de 2-3 ani
 1. Acomodarea

In vederea acomodarii copilului, spatiile din interiorul si exteriorul cresei au fost adaptate cu mobilier functional, educatia facandu-se pe baza unui curriculum national specific categoriei de varsta din care face parte.

Deasemenea, dupa primirea in unitate, parintele isi poate insoti copilul la programul din cresa pe o perioada de maximum 15 zile.

 1. Personalul

Structura personalului din cresele de stat, este urmatoarea:

 • personal de conducere: director
 • personal didactic: educator-puericultor
 • personal de specialitate: asistent medical
 • personal nedidactic: administrator, bucatar, contabil, ajutor de bucatar, ingrijitoare

Cele 6 crese din Timisoara care au trecut in subordinea Serviciul Public Crese sunt: cresa Fat-Frumos, cresa Cosanzeana, cresa Harap Alb, cresa Sanziana, cresa Zana Zorilor si cresa Luceafarul. Intreg personalul acestor crese este selectat de catre Serviciul Public Crese din cadrul primariei pe baza unui concurs ce consta in:

 • selectia dosarelor de inscriere
 • proba scrisa
 • interviul

In vederea concursului, pentru fiecare categorie de post este indicata si bibliografia.

Astfel, pentru postul de ingrijitor este dat ca bibliografie Ghid pentru educaţia timpurie a copiilor de la naştere la 3 ani, realizat in cadrul Proiectului pentru educaţie Timpurie Inclusiva din cadrul programului de Incluziune Sociala cofinantat de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala – Capitolul 4. Pentru posturile de muncitor calificat – bucatar şi muncitor necalificat – ajutor de bucatar, bibliografia este data de Ordinul nr. 976/16.12.1998.

Mai mult, pe site-ul primariei puteti gasi informatii in baza carora persoanele care intra in contact cu copii dvs au fost selectate, de la nume si prenume, la punctele obtinute la proba scrisa si interviu.

Deci teoretic, personalul este calificat si apt pentru lucrul cu copii, insa dezavantajul creselor de stat este numarul mic de ingrijitoare la un numar mare de copii.

 1. Mancarea

Daca la cresele particulare mancarea este asigurata prin sistemul de catering, cresele de stat au propriile bucatarii.

La cresele de stat, asistentul medical este cel care:

 • intocmeste meniurile, respectand normativele nutritionale pentru fiecare categorie de copii in parte
 • monitorizeaza modul in care se pregateste, se distribuie si se administreaza alimentatia copiilor, in functie de varsta acestora
 • controleaza zilnic conditiile de functionare ale blocului alimentar si verifica respectarea meniurilor
 1. Contributia lunara

Valoarea contributiei lunare este stabilita prin dispoziţie a primarului, in functie de numarul de copii din familie si de venitul mediu lunar brut cumulat al parintilor, calculat pe o perioada de 6 luni anterioara inscrierii copilului, certificat prin adeverinta de venit.

Plata contributiei se face in avans pentru luna calendaristica si potrivit legii, poate fi achitata si prin tichete de cresa, tichete sociale si/sau cupoane sociale.

 

Puteti contribui la imbunatatirea sau actualizarea acestor informatii, lasand mai jos comentariul dvs.