Celule stem pluripotente capabile sa formeze un embrion intreg

Celule stem pluripotente capabile sa formeze un embrion intreg

Un nou tip de celule stem pluripotente, capabile sa formeze un embrion intreg au fost descoperite de catre cercetatorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din America si de la Universitatea Peking din China. Desi in ultimii 10 ani s-au adunat foarte multe informatii despre puterea celulelor stem, cercetatorii ne asigura ca acesta este doar inceputul si ca mai sunt inca foarte multe de descoperit si de inventat. Denumirea de celule stem “pluripotente” provine de la capacitatea acestora de a fi programate pentru a se transforma in orice tip de celula din corpul uman.

Intr-un studiu publicat in revista Cell, echipa de cercetatori a dezvaluit faptul ca au reusit sa creeze un nou tip de celule stem, si anume celulele stem pluripotente somatice endogene sau celulele EPS, care sunt similare celulelor stem pluripotente induse sau celule iPS, inventate in anul 2006. Principala diferenta dintre aceste doua tipuri de celule este ca celulele iPS sunt fabricate din celulele pielii (numite fibroblaste), iar celulele EPS sunt obtinute dintr-o combinatie de celule ale pielii si de celule stem embrionare.

De asemenea, celulele EPS pot da nastere oricarui tip de celula din corpul uman, dar pot face si ceva foarte diferit, ceva fara precedent: ele pot crea tesuturile necesare pentru hranirea si cresterea unui embrion.

Potrivit lui Jun Wu, unul din autorii studiului si om de stiinta la Institutul Salk pentru Studii Biologice din America, intr-un comunicat de presa, “Descoperirea celulelor EPS ofera o potentiala oportunitate pentru dezvoltarea unei metode universale de a stabili celulele stem care si-au extins potenta de dezvoltare la mamifere”.

Atunci cand un ovul este fecundat la om sau la orice mamifer, celulele se impart in doua forte de lucru: un set este responsabil pentru crearea embrionului, iar celalalt set creeaza placenta si alte tesuturi de sustinere necesare supravietuirii embrionului (numite “tesuturi extra-embrionare”). Acest lucru se intampla foarte devreme in procesul de reproducere. De fapt atat de devreme incat cercetatorii s-au chinuit sa le recreeze in laborator.

Prin cultivarea si studierea ambelor tipuri de celule in actiune, cercetatorii ar putea intelege mecanismul dupa care acestea functioneaza, precum si ce se intampla atunci cand lucrurile merg rau, cum ar fi in cazul unui avort spontan.

Cercetatorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din America au reusit sa formeze un “cocktail” compus din patru substante chimice si un tip de factor de crestere care impreuna au creat un mediu stabil in care sa poata cultiva ambele tipuri de celule in stare imatura.

Ceea ce au descoperit a fost faptul ca aceste celule nu numai ca erau extrem de utile pentru crearea de embrioni himere (in care doua tipuri de celule animale sau celule umane si animale sunt amestecate pentru a forma ceva nou), dar si ca din punct de vedere tehnic au fost capabile sa creeze si sa sustina un embrion intreg. Succesul experimentului a constat in sustinerea de celulele umane si animale (ale unui soarece). Din motive etice acest experiment s-a limitat la stadiul embrionar, dupa care a fost stopat.

Acestea fiind spuse, cercetatorii vor putea sa foloseasca acest tip de celule stem pentru a modela bolile, a regenera tesuturile si pentru a studia in profunzime procesele reproductive precoce, cum ar fi implantarea.

Studierea embrionilor himera om-animal mai ajuta si la crearea de organe pentru transplanturi in laborator.

Celule stem pluripotente