Condusul autovehiculelor in timpul sarcinii

Condusul autovehiculelor in timpul sarcinii

Din punct de vedere legal, femeile aflate in stare vizibila de graviditate nu sunt obligate sa poarte centura auto si nici nu exista vreo interdictie pentru condusul autovehiculelor in timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu neglijati riscurile si luati masuri de precautie inainte de plecare! Care este comportamentul ideal de adoptat pentru o viitoare mama atunci cand este la volanul unei masini? Iata cateva sfaturi.

Exista mai multe motive pentru ca o femeie insarcinata sa ajunga la volan: pentru a lua copiii la scoala, pentru a se deplasa la serviciu, pentru a merge la cumparaturi, etc…. Nimic nu interzice condusul autovehiculelor in cazul viitoarelor mame, cu toate acestea, trebuie luate multe precautii pentru a evita toate riscurile. Iata cateva sfaturi care trebuie urmate pentru siguranta optima a mamei si a fatului.

Pozitia corecta de condus pentru a evita complicatiile

Purtarea centurii de siguranta este, si ramane obligatorie pentru femeile insarcinate, deoarece protejeaza atat mama, cat si fatul. Centura de siguranta este evident obligatorie si nu este periculoasa, pur si simplu puneti-o sub osul pelvisului.

Pentru cele care se simt inconfortabil la volan, exista adaptoare pentru centurile de siguranta, special create pentru femeile insarcinate.
Acestea fac posibila evitarea pe cat posibil a presiunii pe sarcina a viitoarei mame cauzata de franarea brusca sau de posibilele socuri care pot genera complicatii mai mult sau mai putin grave. Acest tip de dispozitiv este recomandat incapand cu a doua luna de sarcina.

Deviator centura de siguranta Banna Komfort

In masina este, de asemenea, necesar ca viitoarea mama sa stea confortabil, sa fie pozitionata astfel incat sa poata efectua fara efort miscarile pentru a manipula volanul, si de asemenea, sa ajunga la pedale fara probleme.

Atunci cand mama este pasager, poziția mai alungita este cea mai potrivita.
De asemenea, viitoarea mama poate sa se aseze confortabil cu o perna in spate, insa daca exista cel mai mic disconfort, nu riscati, ci evitati sa mai conduceti.

Ideal pentru viitoarele mame este de a face calatorii scurte, astfel incat sa ramana in pozitia sezanda pentru cat mai putin timp, maxim 2-3 ore. Apoi depinde si de starea sarcinii. O alta recomandare este de a evita orele de varf si de a nu va indeparta prea mult de maternitate in timpul ultimului trimestru de sarcina.

Care sunt riscurile condusului de autovehicule pentru femeile insarcinate?

Comportamentul in sine nu este riscant, ci mai degraba simptomele induse de sarcina pot fi periculoase: oboseala, greata, hipoglicemia, tensiunea arteriala ridicata etc. In plus, riscul de accidente este mai evident cand femeia gravida are o scadere a tensiunii arteriale si, prin urmare, o scadere a vigilentei.
In cazul unui accident, exista un risc real pentru progresul sarcinii, mai ales daca exista o trauma abdominala.

Alte riscuri pot aparea daca femeia a ramas mult timp in pozitia sezanda, inclusiv: diverse dureri (sciatica, dureri de spate) sau daca aceasta a ramas nemiscata, insuficienta venoasa.

Daca dezvoltarea dimensiunilor burtii impiedica pozitionarea corecta in fata volanului este mai bine sa nu prealuati controlul volanului. Iar daca exista un accident, cum ar fi o coliziune, este necesar sa va prezentati imediat la Urgenta pentru un control ecografic si o monitorizare atenta.

Pe de alta parte, atunci cand exista o amenintare de travaliu prematur, este mai bine sa nu conduceti.

Desigur, in timpul contractiilor, este absolut necesar sa evitati condusul pentru ca o contractie puternica va mobiliza toata atentia. In acest caz, trebuie sa va opriti din condus si sa apelati la cineva pentru restul calatoriei inainte de a merge la spital.

In concluzie, este posibil ca femeia gravida sa conduca fara limite de saptamani de sarcina. Cu toate acestea, este de preferat ca, la primele semne de oboseala, sa predea volanul unei alte persoane.