Codurile aplicate pe oul de gaina

Cum alegem oul de gaina pentru bebelusi?

Galbenusul provenit de la oul de gaina este un aliment extrem de hranitor si de echilibrat pentru bebelusi, putand fi introdus in mesele acestora inca de la inceputul diversificarii, cu respectarea celor 2 conditii de baza: sa fie fiert tare si sa se ofere progresiv. Astfel se incepe cu un sfert de galbenus pe saptamana si se mareste cantitatea saptamanal cu cate un sfert. Asocierea ideala este cea cu piureuri de legume sau supe si ciorbe; in combinatie cu carnea poate fi greu de digerat.

Albusul de ou se poate introduce in meniul pentru bebelusi dupa varsta de 1 an si dupa aceeasi schema cu cea a galbenusului.

Preparatele din albus crud, cum ar fi spuma de capsuni, vor fi introduse abia dupa varsta de 4 ani datorita riscului de a dezvolta alergii.

Exista pe piata o gama variata de oua de gaina, si mai ieftine si mai scumpe, toate sub denumirea generica de oua. Insa cum stim sa le diferentiem si sa le alegem pe cele mai bune pentru bebelusi?

 

Fecundarea diferentiaza oul de consum de oul de casa

Ouale de consum sunt obtinute de la hibrizi pentru oua sau pasari crescute industrial in absenta cocosului, care au un anumit ritm de ouat, un anumit regim de viata si o hrana dedicata, din care nu pot iesi pui pentru ca nu au fost fecundate.

Putem remarca in galbenusul oului nefecundat o pata de culoare neagra, este vorba de discul germinativ.

Ouale de casa pot fi fecundate sau nefecundate, cele fecundate fiind recomandate spre consum de catre prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi care le considera „vii” si cu toate principiile nutritive activate.

Diferentierea oului de consum

Inca din anul 2004, Uniunea Europeana a introdus etichetarea oualor proaspete, prin care consumatorul are posibilitatea de a alege ouale pe categorii de calitate de la 0 la 3, fiind astfel constientizat de alegerea facuta.

Prima cifra a stampilei se refera la modul in care sunt crescute si hranite gainile. Cifra “0” este pentru gaini crescute in ferme ecologice in aer liber, cifra “1” este pentru cele crescute in  aer liber, cifra “2” este pentru cele tinute in  hale la sol, iar cifra “3” este pentru cele din baterii.

Aceasta cifra este precedata de tara de provenienta (RO de la Romania), judetul de provenienta (TM de la Timis), codul de identificare al producatorului si de termenul de valabilitate.

In randurile ce urmeaza vom descoperi cum este afectata calitatea unui ou de mediul in care acestea cresc si traiesc, dar si de hrana primita.

Cifra 0 de la inceputul codului certifica faptul ca ouale provin de la gaini crescute in  aer liber cu hrana ecologica, fara furajele modificate genetic sau iarba tratata cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici.

Cifra 1 de la inceputul codului este tot pentru ouale provenite de la gaini crescute in  aer liber, insa spre deosebire de cele cu cifra 0, hrana lor nu este certificata ecologic. Gainile crescute in  aer liber sunt cele mai fericite pentru ca au la dispozitie un spatiu de cel putin 4 metri patraţi, au cuibare cu fan pentru depunerea oualor, au locuri de odihna şi zona de scormonit in  pamant. Doar noaptea acestea sunt inchise in  hale.

Cifra 2 de la inceputul codului certifica ouale provenite de la gaini crescute in  hale la sol. In aceste hale pot creste intre 9 şi 18 gaini pe metru patrat, fara sa vada lumina zilei. Adesea cresc pana la 6000 de gaini intr-o astfel de hala şi se mai intampla ca acestea sa-si smulga penele una alteia, ajungandu-se chiar si la canibalism. Aceste oua nu sunt neaparat rele, insa nu sunt nici recomandate de specialisti.

Cifra 3 de la inceputul codului certifica ouale provenite de la gainile crescute in  baterii, adica in custi foarte mici, adesea inghesuite cate 6 pe o plasa din sarma si fara sa vada lumina zilei. In cele mai bune cazuri acestora li se ofera un spatiu de 550 cm patrati, adica aproximativ suprafata unei coli de hartie A4. Gainile sunt hranite aici cu vitamine sintetice si medicamente, hrana lor continand coloranti si furaje modificate genetic.

Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, directorul stiintific al Institutului de Cercetari Alimentare, intr-un comunicat pentru Mediafax, “Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sanatatea in  timp, ducand la supra-ponderabilitate, obezitate si alte afectiuni aferente acestora. Este bine ca oamenii sa invete sa citeasca stampila de pe oua si sa cumpere numai oua stampilate cu 0 sau 1”.

Producatorii din cadrul Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania se apara spunand ca se incearca o dezinformare a populatiei cu scopul de a distruge productia autohtona si de a face loc importurilor de oua cu cifra 3 din alte tari.

Uniunea Europena a interzis aceste baterii inca din anul 2012, insa producatorii de oua au venit cu o noua inventie, custile „imbunatatite”, care la randul lor sunt la fel de nocive. Singurele tari europene care au interzis cresterea gainilor in baterii sunt Austria si Elvetia.

Putem insa manca oua provenite de la gaini crescute in baterii prin consumul de biscuiti, prajituri, paste, etc, intrucat producatorii acestor alimente procesate nu sunt obligati sa indice originea oualor.

La noi in tara, au aparut in Bucuresti primele restaurante care au renuntat la ouale provenite de la gainile crescute in  baterii. Iar in ofertele anumitor supermarketuri din tara, cum ar fi Metro Cash&Carry, ouale isi fac deja prezenta sub denumirea de oua la baterie, oua la sol, oua eco, oua “free range” (adica in aer liber) si oua tetrapck (adica lichide).

 

Cum ne asiguram ca ouale sunt proaspete

Chiar daca pe eticheta este indicat termenul de valabilitate, atunci cand este vorba de sanatatea bebelusului este bine sa suflam si in iaurt.

Inainte de a achizitiona ouale putem verifica prospetimea lor usor si rapid prin metoda zgomotului: punem oul langa ureche si il deplasam incet, daca continutul acestuia se deplaseaza in interiorul cochiliei, este un ou destul de vechi.

O alta metoda de testare a prospetimii unui ou este proba densitatii prin imersia in apa de robinet.

Se scufunda oul intr-un vas cu apa; daca acesta este proaspat, va ramane pe fundul vasului, insa daca se ridica si pluteste inseamna ca este prea vechi pentru consum.

 

Proba densitatii prin imersia in apa