Cum se poate schimba structura creierului la copiii singuri la parinti

Cum se poate schimba structura creierului la copiii singuri la parinti

Oamenii de stiinta au descoperit ca a fi singurul copil la parinti nu numai ca duce la diferente comportamentale care-i pot departaja de cei cu frati si surori, dar le si afecteaza acestora dezvoltarea creierului.

Un nou studiu care a comparat scanarea cerebrala a copiilor singuri la parinti si a celor care au crescut cu frati si surori a dezvaluit diferente semnificative in volumul de materie cenusie. Cercetatorii spun ca este prima dovada neurologica din acest domeniu care leaga modificarile structurii creierului de comportamente diferite.

Pentru a investiga daca copiii singuri la parinti au aratat diferente neurologice fata de cei care au crescut cu frati si surori, cercetatorii de la Universitatea Southwest din China au recrutat 303 de studenti.

Prin politica copilului unic, timp de 35 de ani (intre 1979 si 2015) statul chinez a reusit sa limiteze doar o parte din familii in a avea un singur copil, si nu pe toate familiile. Iar asta a facut posibil studiul.

Stereotipul clasic pentru copii singuri la parinti este acela ca fara frati si surori, comportamentul unui individ si trasaturile sale de personalitate sunt influentate, facandu-l mai egoist si mai putin susceptibil de a impartasi cu semenii sai.

Studiile anterioare au confirmat o parte din aceasta intelepciune conventionala, dar si faptul ca  numai copiii pot dobandi beneficii cognitive ca urmare a educarii lor solo.

Participantii la acest studiu recent au fost in jur de jumatate copii singuri la parinti, iar cealalta jumatate copii cu frati si surori. Acestia au primit teste cognitive destinate sa masoare inteligenta, creativitatea si personalitatea lor, in plus fata de scanarea creierului lor cu aparate RMN.

Desi rezultatele nu au identificat nici o diferenta in ceea ce priveste inteligenta celor doua grupuri, au aratat totusi ca doar copiii singuri la parinti au o mai mare flexibilitate in gandire, un marker cheie al creativitatii in cadrul Testelor Torrance pentru Gandire Creativa.

Pe langa o mai mare flexibilitate in gandire, copiii singuri la parinti au demonstrat in cadrul testelor de personalitate Neo PI-R ca sunt si mai putin sociabili.

Insa mai important decat informatiile comportamentale, pe care s-au axat multe alte studii, sunt rezultatele RMN care au demonstrat diferente neurologice in volumul de materie cenusie a participantilor ca rezultat al educatiei lor.

In special, rezultatele au aratat ca acei copii singuri la parinti au prezentat un volum mai mare de girus supramarginal, o parte a lobului parietal despre care se crede ca este asociata cu perceptia si prelucrarea limbajului si pe care studiul a corelat-o cu o flexibilitate mai mare a copiilor singuri la parinti.

In schimb, creierul copiilor singuri la parinti a dezvaluit un volum mai redus in alte zone, inclusiv in zona cortexului prefrontal medial (mPFC), asociata cu reglarea emotionala, cum ar fi personalitatea si comportamentele sociale, pe care echipa de cercetatori descoperit-o ca fiind corelata cu scoruri scazute de agreabilitate.

Cercetatorii nu trag concluzii definitive privind motivul pentru care copiii singuri la parinti prezinta aceste diferente, insa sugereaza ca este posibil ca parintii sa incurajeze mai multa creativitate in randul acestora, dedicandu-le mai mult timp si, eventual, ridicand asteptari mai mari de la ei.

In acelasi timp, cercetatorii ridica ipoteza potrivit careia agreabilitatea redusa a copiilor singuri la parinti ar putea fi rezultatul atentiei excesive din partea membrilor familiei, a expunerii reduse la grupurile sociale si concentrarea mai mare asupra activitatilor solitare in perioada cresterii.

Este important de retinut ca exista anumite limitari ale acestui studiu: in primul rand, toti participantii au fost tineri cu studii superioare, dintr-o anumita parte a lumii, iar rezultatele reflecta doar testarea dintr-un anumit punct in timp.

Chiar si asa, cercetatorii spun ca este prima dovada ca diferentele in structurile anatomice ale creierului sunt legate de comportamentul diferit in ceea ce priveste flexibilitatea si agreabilitatea.

“In plus, rezultatele noastre contribuie la intelegerea bazelor neuro-anatomice, a diferentelor in functia cognitiva si personalitate intre copiii singuri la parinti si copiii avand frati si surori”, mai scriu autorii in studiul lor.

Desi mai sunt multe lucruri pe care nu le intelegem despre ceea ce se intampla aici, este clar ca exista o legatura intre mediul nostru familial si modul in care se dezvolta structura creierului nostru si ar fi fascinant sa vedem cum evolueaza lucrurile pe viitor.