Food Revolution Day acum si in Romania

Food Revolution Day acum si in Romania

Sub sloganul “Food Revolution Day is everyday. Cook it, Share it, Live it.”, pe data de 19 mai se vor organiza si in Romania, in Bucuresti mai ales, evenimente care prilejuiesc Food Revolution Day.

Food Revolution Day este un proiect global la care participa peste 80 de tari, o initiativa a celebrului chef Jamie Oliver care isi propune educarea tinerilor si adultilor pentru o alimentatie sanatoasa. Acesta militeaza si pentru introducerea lectiilor de educatie alimentara si gatit ca disciplina obligatorie in toate scolile din lume.

Incepand cu data 19 Mai in 2012, cand a fost organizat pentru prima data Food Revolution Day, s-au discutat anual anumite aspecte referitoare la alimentatie.

#NoJunk si #NuRisipeiAlimentare sunt hashtagurile anului 2017, prin care se doreste eliminarea alimentelor de tip junk food din alimentatia copiilor, cat si eliminarea risipei alimentare.

Potrivit statisticilor, la nivel global sunt peste 41 de milioane de copii obezi sau supraponderali. La polul opus sunt cei peste 161 de milioane de copii subnutriti care nu primesc o alimentatie echilibrata si sanatoasa necesara pentru dezvoltarea lor fizica si mentala.

De vina ar fi lipsa educatiei alimentare din scoli si de acasa, dar si industria alimentara care incurajeaza si recomanda produse cu foarte mult zahar, alimentatia preponderent junk food, procesata, cu multi aditivi, lipsita de legume si fructe proaspete.

Conform surselor OMS, Romania se situeaza pe locul 2 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste obezitatea infantila (fata de locul 3 in 2013). Aceasta este o situatie alarmanta, iar masurile educationale privind introducerea educatiei alimentare in scoli, prin intermediul institutiilor de invatamant nu mai sunt doar o necesitate, ci o prioritate pentru a avea o generatie viitoare sanatoasa. De aceea Food Revolution va lansa anul acesta o petitie #healthynothungry pentru eliminarea alimentelor tip junk food din alimentatia copiilor si sustinerea educatiei alimentare. Astfel vom invata să respectam mancarea, ingredientele, sa ne bucuram de o mancare gatita acasa, impreuna cu familia si sa nu facem risipa de alimente.

In Bucuresti, pe 20 si 21 Mai, la Gradina Verona Carturesti va avea loc o conferinta de presa si o „bucatareala” la care participa copii, parinti, profesori, bloggeri, chefi si voluntari. Participarea este gratuita in limita locurilor disponibile, pe baza de inscriere prin email la foodrevolutionromania@gmail.com.

Tu cum sarbatoresti Food Revolution Day?