Gustul dulce in topul preferintelor la copii

Gustul dulce in topul preferintelor la copii

Gustul dulce este in topul preferintelor la copii si potrivit cercetatorilor, este un lucru normal, deoarece copii sunt programati sa iubeasca gustul dulce, iar preferinta pentru gustul dulce se formeaza inca din perioada intrauterina.

Lichidul amniotic este dulce, la fel si laptele matern, deci este firesc ca bebelusii sa iubeasca gustul dulce. Cu toate acestea, unii nutritionisti (nu dau nume) recomanda sa nu obisnuim copiii cu gustul dulce. Dupa parerea mea este gresit deoarece copiii sunt deja obisnuiti cu gustul dulce.

Glucidele sunt principalul carburant al creierului nostru si de aceea trebuie incluse zilnic in alimentatie, fie ca provin din miere si sirop de agave, fie din cereale integrale, paste, orez si paine.

Eu personal, pana la varsta de 1 an a copilului meu am folosit alternative naturale ale zaharului, si anume siropul de agave si de artar. Dupa varsta de 1 an am folosit melasa, care in mod surprinzator i-a placut. Desi dupa varsta de 1 an mierea este ideala ca indulcitor, copilului meu nu i-a placut deloc gustul acesteia. Tot dupa varsta de 1 an am considerat ca, ocazional, o prajitura de casa cu fructe (placinta cu mere, strudel cu dovleac) chiar si cu zahar, insa in cantitati mici, este desertul ideal. Daca insa copilului ii place mierea, este ideala dupa varsta de 1 an. Trebuie incercat si vazut care dintre aceste alternative sunt potrivite copilului tau.

Pentru un copil sanatos, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca aportul dulciurilor sa nu depaseasca 10% din aportul caloric cotidian.

Recomandarile mele pentru categoria sub 1 an:

  1. Siropul de artar

Sirop de artar

Siropul de artar este obtinut din seva artarului. Exista mai multe tipuri de artari, insa doar 3 sunt utilizate pentru extragerea siropului: artarul de zahar, artarul negru, si rosu.

Este o sursa bogata de mangan, zinc si calciu. 13g/ml de sirop de artar furnizeaza 22% din necesarul zilnic de mangan.

Ca numar de calorii, siropul de artar este similar cu zaharul, doar ca, spre deosebire de zahar, siropul de artar este 100% natural.

  1. Siropul de agave

Sirop de agave

Denumit si “apa de miere”, siropul de agave, poate fi extras din seva plantelor Agave americana si Agave salmiana.

Siropul de agave este bogat in vitaminele B, C, D, E si minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom).

Deoarece contine intre 55 si 90% fructoza si are o putere de indulcire cu 1.4 – 1.6% mai mare decat zaharul, siropul de agave trebuie folosit cu moderatie.

Recomandarile mele pentru categoria peste 1 an:

  1. Mierea cruda

Mierea cruda Apiland

Este bine sa aveti in casa acest pachet, si in functie de afectiune, sa puteti folosi oricand este nevoie, unul din aceste 3 tipuri de miere cruda.

  1. Melasa

Melasa

Melasa poate fi obtinuta in urma procesului de prelucrare a trestiei de zahar sau a sfeclei de zahar. Este bogata in minerale precum fierul, calciul, cuprul, manganul, potasiul, dar si complexul de vitamine B.

 

Marea majoritate a sortimentelor de zahar pe care le gasim actualmente in comert sunt rafinate. Prin rafinare, zaharul alb nu mai are nici o valoare nutritiva deoarece este “curatat” de toate vitaminele si mineralele. Mancam, insa nu ne hranim, din acest motiv, nu este recomandat nici copiilor in crestere si nici adultilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *