Cifre statistice privind mortalitatea femeilor insarcinate

Mortalitatea in randul femeilor insarcinate

Potrivit unui sondaj realizat de Maternal Mortality Estimation Inter-Agency Group, in anul 2013, fata de anii ‘90, procentul femeilor decedate datorita complicatiilor survenite pe timpul sarcinii si in timpul nasterilor a scazut la jumatate.

Raportul constata ca cele 11 tari care au avut niveluri ridicate ale mortalitatii materne in anul 1990 (Bhutan, Cambodgia, Cabo Verde, Guineea Ecuatoriala, Eritreea, Republica Populara Democrata Laos, Maldive, Nepal, Romania, Rwanda si Timorul de Est) au atins deja targetul de reducere cu 75% a ratei mortalitatii materne din 1990 pana in 2013.

Un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, “Global causes of maternal death: a WHO systematic analysis in the Lancet Global Health”, arata ca 1 din 4 decese materne sunt cauzate de afectiuni medicale pre-existente, cum ar fi diabetul zaharat, HIV, malaria si obezitatea, a caror efecte asupra sanatatii pot fi agravate de sarcina.

Cum poate afecta virusul HIV sanatatea ta si a copilului?

Infectia cu virusul HIV iti poate pune viata in pericol si iti poate afecta evolutia sarcinii. Sarcina se poate opri din evolutie, bebelusul se poate naste prematur sau mort.

Riscul de a intampina una dintre aceste complicatii este direct proportional cu gravitatea cazului si starea in care se afla organismul femeii infectate. Conform unor studii recente, se pare totusi ca femeile infectate cu HIV sau chiar bolnave de SIDA mai au o sansa.

Procentul infectarii cu HIV a bebelusului pe timpul sarcinii sau al nasterii poate fi redus la 2 sau chiar 1% daca mama insarcinata urmeaza un tratament adecvat, cel mai adesea o terapie antiretrovirala extrem de activa, pe scurt TAEA.

Cum se poate transmite virusul HIV?

  • prin sex neprotejat, fie el vaginal, anal sau oral cu un partener infectat, sperma si secretiile vaginale fiind purtatoarele virusului
  • prin atingerea ranii deschise a persoanei infectate cu rana deschisa a persoanei sanatoase, sangele fiind purtatorul virusului
  • de la mama catre copil in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii.
  • prin folosirea acelorasi ace sau instrumente medicale nesterilizate
  • prin transfuzii de sange. Acest lucru a fost deosebit de vizibil la noi in tara in anii ’80. Subtipul F al virusului HIV este un subtip intalnit doar in cazurile din Romania si mai este recunoscut in Brazilia si Africa Centrala. Astfel, zeci de tineri romani au inceput sa descopere la varsta de 18 sau 19 ani ca sunt infectati cu acest virus, si nu din vina lor.

Ce este un test HIV?

Testul HIV este un test indirect, care indica prezenta in organism a anticorpilor impotriva HIV si nu a virusului propriu zis.

Din momentul infectarii, organismul are nevoie de 3 pana la 6 luni pentru a produce anticorpi care vor fi identificati cu ajutorul testului HIV. De aceea, testul HIV va indica un rezultat precis numai dupa ce trece aceasta perioada de 2-6 luni – numita “fereastra imunologica”.

Unde se poate face testul HIV in jud Timis?

La Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara

Cum ajungi sa faci SIDA?

Daca nu ai facut analizele sau le-ai facut prea devreme si virusul nu a fost depistat si nu le-ai repetat mai tarziu, asadar nu ai primit niciun tratament pentru virusul HIV, in aproximativ 10 ani acesta progreseaza la SIDA. Iar cand boala incepe sa-si puna amprenta, sistemul tau imunitar deja este distrus si esti foarte sensibil la infectii.