Organizatia Mondiala a Sanatatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii solicita incetarea interventiilor inutile in timpul nasterii

Pe 15 februarie 2018 la Geneva, Organizatia Mondiala a Sanatatii s-a reunit pentru a “defini standardele globale de ingrijire a femeilor insarcinate, aflate in stare buna de sanatate si a reduce interventiile medicale inutile”.  Aceste noi recomandari merg impotriva practicilor de zeci de ani.

La nivel mondial, aproximativ 140 de milioane de nasteri au loc in fiecare an, majoritatea fiind fara complicatii pentru femei si pentru copiii lor. Cu toate acestea, in ultimii 20 de ani, practicantii au apelat din ce in ce mai mult la interventile care anterior au fost folosite doar pentru a evita riscurile sau a trata complicatiile, cum ar fi infuziile cu oxitocina pentru a accelera travaliul sau operatia cezariana.

In prezent, dilatarea cervicala normala este considerata a fi de 1 cm pe ora in timpul primei faze a travaliului iar atunci cand este mai lenta, se efectueaza o cezariana sau se administreaza medicamente femeii insarcinate. “Noile orientari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii recunosc ca fiecare loc de munca si fiecare nastere sunt unice si ca durata primei faze active a muncii variaza de la o femeie la alta”. Prin urmare, aceasta valoare de referinta nu mai trebuie luata in considerare numai pentru a decide asupra unei interventii. Conditia mamei si a copilului trebuie, de asemenea, studiata, pentru ca daca se “face bine, nu au nevoie de intervenții suplimentare pentru a accelera munca”, spune dr. Printesa Nothemba Simelela, director general adjunct al institutie.

Multe mame tinere regreta ca nu au avut nici un cuvant de spus in procedurile efectuate in timpul livrarii. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest lucru trebuie sa se schimbe: “Medicina in crestere a proceselor normale de nastere diminueaza capacitatea femeilor de a da nastere si are un impact negativ asupra experientei lor”, spune dr. Printesa Nothemba Simelela. Ian Askew, directorul sanatatii reproducerii, adauga: “Multe femei doresc sa nasca in mod natural si prefera sa se bazeze pe corpul lor pentru a da nastere copilului lor”.

Potrivit lui, este deci necesar sa se implice mama atunci cand se decide daca trebuie efectuata o interventie. Participarea femeilor la luarea deciziilor cu privire la grija pe care o primesc este importanta pentru a se asigura ca aceasta grija isi indeplineste scopul de a oferi in cele din urma o experienta pozitiva de nastere, spune Askew.

Pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, este important ca toate femeile sa beneficieze de un sprijin mai bun in timpul nașterii. “Aproximativ 830 de femei mor din cauza sarcinii sau complicatiilor de nastere din intreaga lume in fiecare zi, majoritatea carora pot fi prevenite prin ingrijiri de calitate in timpul sarcinii si nasterii”.

Pentru o mai buna ingrijire, Organizatia Mondiala a Sanatatii solicita incetarea violentei obstetricale. “In multe institutii […], se acorda ingrijire uneori lipsita de respect, ceea ce reprezinta o incalcare a drepturilor omului”. Raportul regreta, de asemenea, ca “in multe parti ale lumii, furnizorul de ingrijiri controleaza procesul de nastere al copilului, care expune femeile insarcinate la interventii medicale inutile si care interfereaza cu cursul natural al copilului“.